Winkeliers moeten cashbetalingen aanvaarden

 

Volgens de Europese regelgeving moeten klanten in de Europese Unie vrij kunnen kiezen of ze cash of elektronisch betalen. Het aantal winkels waar dat niet kan, neemt echter toe. Steeds meer handelaars weigeren cashbetalingen. Met de nieuwe wetgeving zet de overheid de puntjes op de i.

Beschermingsmaatregel

Het wetsontwerp van minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) werd zopas in de Kamer goedgekeurd. Daarmee worden mensen die minder mee zijn met het elektronisch betalen of bankieren beschermd, zoals mensen zonder een bankrekening of kinderen: die hebben vaak geen bankkaart, maar willen soms wel een aankoop doen in een winkel.

Pestmaatregel?

Zelfstandigenorganisatie Unizo noemt de nieuwe wet een pestmaatregel. "De 6 procent van de ondernemers die nu cashloos werkt omdat hun klanten simpelweg geen cash vragen moet zich aanpassen. Dat is weeral extra regelgeving die geld en tijd kost, terwijl het voor de betrokkenen perfect verliep zonder cash."

Sinds juli 2022 moeten winkels verplicht een elektronische betaalmogelijkheid, bijvoorbeeld via betaalkaart of smartphone, aanbieden. Ook daar kwamen toen wat tegenkantingen vanuit de sector, voornamelijk vanwege de hoge transactiekosten.

Sancties voor hardleerse winkeliers

De verplichting om cash te aanvaarden komt met sancties voor winkeliers die weigeren, na twee waarschuwingen. Er zijn enkele uitzonderingen waarbij cash wél nog geweigerd mag worden, bijvoorbeeld in het uitzonderlijke geval dat er zich een groot veiligheidsrisico zou voordoen.

 

FRWRD Accountants maakt het verschil met hun inzet en staat garant voor een goede opvolging.

Rumix - Ruddervoorde
Rumix - Ruddervoorde

Het advies van FRWRD is van goudwaarde. Ze ondernemen mee met jou.

Wheel Service Maertens - Jabbeke
Wheel Service Maertens - Jabbeke

FRWRD houdt de vinger aan de pols en zorgt dat er geen fouten gemaakt worden.

Brouwerij Strubbe - Ichtegem
Brouwerij Strubbe - Ichtegem

Meer blogposts